Αρχική > Ποιότητα > Θεωρία για την Ποιότητα

Θεωρία για την Ποιότητα

4 Δεκεμβρίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments

Ορισμός : Ποιότητα είναι ο βαθμός στον οποίο ένα σύνολο (έμφυτων) χαρακτηριστικών (φυσικά, λειτουργικά, αισθητικά, συμπεριφοράς, εργονομικά κ.α.) πληροί απαιτήσεις (ανάγκη ή προσδοκία που διατυπώνεται ρητά, υπονοείται ή είναι υποχρεωτική).

Από http://kallithea.hua.gr/epixeirein/dihmerida1/Evmorfopoulos_17.03.2005.pdf, ανακτήθηκε την 23/10/2011

Για τη διαχείριση της ποιότητας απαιτείται να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα:

• προσδιορισμός Αναγκών & Προσδοκιών πελάτη

• καθορισμό Πολιτικής & Στόχων Ποιότητας

• προσδιορισμός Διεργασιών & Ευθυνών

• προσδιορισμός και παροχή Πόρων

• καθορισμός & εφαρμογή Μέτρησης αποτελεσματικότητας διεργασιών

• προσδιορισμός Μέσων Πρόληψης Λαθών / Προβλημάτων

• καθορισμός & εφαρμογή διεργασίας Διαρκούς Βελτίωσης

 

Τι είναι ποιότητα, δείκτες ποιότητας, βασικές αρχές της ανάπτυξης δεικτών

Για να ορίσουμε την ποιότητα πρέπει να αναλύσουμε το μοντέλο ώστε να περιγράψουμε τους στόχους και να προσδιορίσουμε με ποια μέσα οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν. Οι δείκτες, θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε αν οι στόχοι αυτοί έχουν επιτευχθεί.

Σύμφωνα με το πρότυπο Α3 του American Society for Quality Control, η ποιότητα ορίζεται ως «η συλλογή των χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων του προϊόντος που σχετίζονται με τη δυνατότητά του να εκπληρώνει τις ζητούμενες ανάγκες των πελατών»

Ένας «δείκτης ποιότητας» είναι ένας δείκτης που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι μια συγκεκριμένη ενέργεια έχει λάβει χώρα ή ένα αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί. Υπό την προϋπόθεση ότι και η ενέργεια ήταν επιθυμητό να λάβει χώρα και το αποτέλεσμα ήταν επιθυμητό να επιτευχθεί. Ένας δείκτης ποιότητας είναι κατά κανόνα «ποσοτικός δείκτης», αλλά ενίοτε μπορεί να είναι και «ποιοτικός δείκτης». Ο δείκτης ποιότητας πρέπει να επιτρέπει τη διαπίστωση της επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος. Για να διευκολύνεται η διαπίστωση αυτή, πολλές φορές δίνονται μαζί και τα «μέτρα διαπίστωσης του δείκτη ποιότητας».

Κατηγορίες:Ποιότητα
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε